de russische maria sharapova, wiens dopingschorsing voor het conventie van meldonium start oktober werd teruggebracht van twee jaar naar vijftien maanden, kneden eind april haar officiële wederoptreden op het wta-circuit op het wta-toernooi van stuttgart. Dat hebben de organisatoren van de porsche tennis grand prix dinsdag bevestigd. ‘masha’ is nog tot 25 april geschorst en zal een dag later onmiddellijk in aktie komen in stuttgart, de organisatoren gaven haar een wildcard.

de 29-jarige russin werd op 8 juni door de internationale tennisfederatie itf voor twee jaar geschorst nadat ze start vorig jaar gedurende de australian open positief had getest op meldonium. Drie dagen later tekende de russin beroep aan bij het internationaal sporttribunaal tas. De eerste suspensie startte met terugwerkende sterkte vanaf 26 januari 2016, de dag waarop sharapova de positieve test afleverde. Op 25 januari 2018 zou die suspensie ten einde stappen, maar de siberische kreeg natuurlijk getal maanden strafvermindering van het tas en zo kan ze vanaf 26 april opnieuw tennissen.

“dat ik mijn eerste toernooi op een van mijn favoriete toernooien mag performen, kneden me dolgelukkig”, klinkt het in een eerste reactie op de toernooiwebsite. “ik kan niet afwachten om mijn fans back te zien en om te kunnen doen wat ik gaarne doe”, stelde sharapova, die het wta-toernooi in stuttgart driemaal won ( 2012, 2013 en 2014 ).

sharapova won in haar carrière de vier grandslamtoernooien ( australian open 2008, roland garros 2012 & amp ; 2014, wimbledon 2004 en us open 2006 ). Slechts tien speelsters slaagden daarin. De russin stond in augustus 2005 voor het vantevoren helemaal bovenaan de wereldranglijst, een plaats die ze 21 inweken zou bekleden.