deze week in de politierechtbank

politierechter dina van laethem. @ mozkito.

laat er geen misvatting over bestaan : wie voor de politierechter verschijnt, heeft waarschijnlijk iets mispeuterd. Meestal eigen schuld dikke bult, maar soms ook een ongelukkige samenloop van omstandigheden, gewoon brute pech of wordt de argeloosheid bewezen. Niet incidenteel trachten overtreders hun fout te vergoeilijken met op zijn minst merkwaardige uitvluchten. Onze reporters tekenden de voorbije week in de vlaamse politierechtbanken enkele afdingen op die dit ten overvloede illustreren.

@ thinkstock.

refugi\xe9 vraagt opschorting voor roodrijden, maar vangt bot

mijn cliënt heeft een asielaanvraag wandelen en een vonnis zijn zaak niet ten goede zou komen

pleitbezorger van gedaagde

een refugi\xe9 die door het rode licht gereden was en zo een ongeval veroorzaakte, hoopte er in de halse politierechtbank behalve straf vanaf te komen. “ het was die dag erg vloeistof ”, legde zijn advocate uit. “ hij dacht dat het licht nog op oranje stond en heeft een inschattingsfout gemaakt. We vragen opschorting van straf daar mijn cliënt een asielaanvraag wandelen heeft en een vonnis zijn zaak niet ten goede zou komen. ”

politierechter dina van laethem zag doch geen beweegreden om dat pleidooi te volgen. “ het onderscheid tussen rood en groen is internationaal gekend ”, zei ze. De man kreeg een boete van 600 euro, waarvan de tweede met uitstel, en een rijverbod van geheel getal dagen. ( bkh )

@ thinkstock.

” ik heb een verroeste camionette. De politie laat mij bij elke zelfbeheersing halthouden ”

ik content u, maar zorg ervoor dat ik u hier niet meer terugzie, want dan zal de rekening veel hoger oplopen

politierechter

” ik heb een verroeste bestelauto, de politie laat mij bij elke zelfbeheersing stoppen. Nog een beweegreden om niet meer te drinken. ” de opvallende uitleg van een 46-jarige leraar uit evergem ontlokte een glimlach in de gentse politierechtbank.

de man moest in september vorig jaar puffen bij een alcoholcontrole. Nog voor het uitslag hadden de inspecteurs al door dat de man daarboven zijn theewater was. Toen de examinator 2, 47 promille aanwees, zo’n 20 glazen bier, bleek dat hun vermoeden terecht was. “ ik had een moeilijke relatiebreuk achter de rug ”, verklaarde hij in de rechtszaal.

” alhoewel ik in het decor een normaal drankverbruik had, verergerde het door die problemen enorm. Gelukkig vond ik een vriendin die professioneel werkt met verslaafden en zij hielp me erbovenop. Wijngeest is taboe worden en heb ik dan ook niet meer in huis. ”

de politierechter had onbegrip voor de oprechte man. “ ik content u, maar zorg ervoor dat ik u hier niet meer terugzie, want dan zal de rekening veel hoger oplopen. Daar u een leeg strafblad hebt, zal ik nog het meerendeel met uitstel uitspreken. ”

de veertiger verzekerde de rechter dat het de laatste keer was. Zijn versleten bestelauto zal hij 15 dagen niet toestemmen administreren en hij moet ook een boete van 600 euro betalen. Om zijn rijbewijs achterspeler te krijgen zal hij daarbij medische en psychologische smaken moeten afleggen. ( tvpg )

@ thinkstock.

voor 43ste keer voor politierechter : levenslang rijverbod

in totaal kreeg u al 46. 500 euro aan boetes en een rijverbod van 18 jaar, maar toch vraagt u vandaag een mildere straf?

politierechter dina van laethem

een man uit liedekerke die voor de 43ste keer voor de politierechter stond, heeft nu 2, 5 jaar cel gekregen. De man stapelde veroordelingen op door behalve rijbewijs of verzekering rond te rijden. Toch bleef hij zijn auto gebruiken.

” in totaal kreeg u al 46. 500 euro aan boetes en een rijverbod van 18 jaar ”, somde politierechter dina van laethem op. “ er zijn gevangenisstraffen uitgesproken, maar toch vraagt u vandaag een mildere straf? ”

de man legde uit dat hij een gezin had dat hij moest onderhouden, maar daar had de rechter geen oren naar : tenzij de celstraf kreeg hij nog eens een zware boete én een levenslang rijverbod. ( bkh )

@ thinkstock.

jongeman reed bij zeggenschap in golfkarretje

met een golfkarretje val je in knokke nu eenmaal meer op dan met een porsche

politierechter

een 18-jarige jongeman uit knokke-heist heeft in de brugse politierechtbank 1 periode en 45 dagen rijverbod gekregen daar hij bij zeggenschap van wijngeest rondreed met een golfkarretje.

opvallend : aan halskraag zaten ook vier vrienden van thibault d. Het viel dan ook niet te afvragen dat een motard van de politie het soos op 1 april ter de kant zette in de elisabethlaan.

aan het stuurwiel zat de toen 17-jarige beklaagde. De jongen had 1, 24 promille wijngeest in z’n bloed. “ mijn cliënt had enkele rosé-wijntjes gedronken en moest nog twee vrienden stoppen aan het halte ”, pleitte zijn advocaat. “ met een golfkarretje val je in knokke nu eenmaal meer op dan met een porsche. Dit zal een les zijn. ” naast het rijverbod legde de politierechter d. Ook een geldboete van 2. 400 euro op, goeddeels met uitstel. ( sdvo )

@ thinkstock.

rechter is mild voor dronken chauffeur met liefdesverdriet

mijn lief had me na 18 jaar doods en ik had het erg

gedaagde m. C. ( 44 )

” mijn lief had me na 18 jaar doods en ik had het moeilijk. Daarom dronk ik. ” dat was de aangifte die de 44-jarige m. C. Gaf aan de politierechter over het feit dat hij met liefst 4, 24 promille contra een verkeerslicht reed in de panne. Als hij met zijn cassettebandjes niet geslipt was in de zachte berm en de politie niet was gepasseerd, was de man ook gewoon weggereden.

toch gaf de politierechter hem nog een kans. “ ik ben integraal afgekickt van de wijngeest en liet me psychiatrisch begeleiden ”, zei m. C. De rechter gaf hem de gunst van het volgen van een verkeerscursus. Doet hij dat niet, dan krijgt hij alsnog 3. 600 euro boete en 90 dagen rijverbod. Nu krijgt hij naast de vorming 20 dagen rijverbod en moet hij zich geneeskundig en psychologisch autoriseren onderzoeken. ( jhm )