de gevallen flamboyante beleggingsadviseur jeroen piqueur wist zich te omgeven met uitgestrekte namen die ‘het neger huis van belgië’ aan betrouwbaarheid hielpen.

‘hoe heeft dat zolang kunnen duren? ’ het moet haast de meest gestelde verzoek zijn sinds optima bank op 7 juni in zwaar weer kwam, en op 16 juni bankroet ging. Jeroen piqueurs optima group, met erin een bank en vastgoedbedrijf, tartte al vele jaren de slijpen van de logica. Een wat schunnige houding die om onbegrijpelijke motieven ook nog eens de ethias bank had mogen overnemen.

‘van waar komt het? ’, was een verzoek die al minimaal even lang mee ging. Hoe kon je als financieel planner rondvaren in een privéjacht van 43 peettante lang, waarvoor geheel getal bemanningsleden nodig zijn en een uurtje stevenen al een klein fortuin aan motorbrandstof kost? hoe kon je ook nog eens rondvliegen in een privéjet, overgenomen van een britse geldschieter die in moeilijkheden was geraakt, en geuren met een rolls-royce phantom en porsche? hoe slaagde je erin dure feestjes te catalogiseren in binnen- en buitenland?

texaanse oorzaken

piqueur genoot er op een gênante wijze van zijn rijkdom te etaleren. Zelfs toen optima bank spoedeisend vers kapitaal nodig had, bleef hij liever in zijn megajacht rondvaren dan het te verbrassen en de miljoenen in de bank te stoppen. ‘hij kon er maar geen afstand van doen’, zegt een insider.

piqueurs cv met dubieuze beleggingen in texaanse oorzaken – al van in de jaren tachtiger, de tijd van parisis en ascona – waren in het beleggersmilieu genoegzaam bekend. Zijn doorstart via optima, dat hij in 1991 oprichtte, zou uitgroeien tot wat in fiscale middens smalend ‘het neger huis’ van belgië werd genoemd.

je zou denken dat heren met naam en faam zich ver weg van dat donkere huis zouden houden, maar niets bleek minder waar. Jeroen piqueur stond erom vertrouwd veel geld te ombrengen aan mensen om ze minder kritisch te cre\xebren, en het leek nog te werken ook. Het was merkwaardig hoe de kritische vragen rond de praktijken van optima en de buitensporige stijl van piqueur wegebden. Zij het dat de keiharde werkwijze van critici en de dwingende zwijgclausules in de vertrekbrieven van het personeel beschut een rol speelden.

vandaag lig dit alles weer op leestafel en poneert zich de verzoek naar de verantwoordelijkheden. Dat kan een tal topnamen, die in ruil voor een stevige vergoeding optima mee aan betrouwbaarheid hielpen, in een onaangenaam parket brengen.

de verantwoordelijkheid zal vanuit twee hoeken bekeken worden. Door het parket en de onderzoeksrechter in gent, die een belastend colonne van de toezichthouder kregen. En ten helft : door de curatoren. Zij zal moeten bekende of er sprake is van een onregelmatig bankroet – ontdraging van vennootschapsgoederen ( zeg maar een handvat in de kassa ) bij de bank – en of er geld te vertellen is bij de verantwoordelijken.