hij had cocaïne gesnoven, de bestuurder die haar man van de weg maaide. en reed 80 kilometer per uur, op een plek waar hij maar geheel getal mocht. de echtgenote van ronny soenen ( 61 ) uit blankenberge, die zondag in de populaire spaanse badplaats roses door een 38-jarige doodrijder van zijn rijtuig gereden werd, weet met haar verdriet en impotentie geen blijf. “het ergste is dat ik hem nog niet eens heb gezien. ”

ze dolen op aanloop bij jacky genesse ( 59 ) en kari vandenberghe ( 54 ), vrienden die natuurlijk getal jaar geleden blankenberge verruilden voor roses, een populaire badplaats aan de costa brava. jacky en kari vasthouden er minigolf greens open, waar ronny soenen en anne lambert ( 59 ) al ontelbare keren op vakantie gingen. om te genieten. van mekaar, de kameraadschap, de kust.

maar sinds zondagmiddag zal het nimmermeer meer zijn zoals het was. ronny was nog een laatste fietstochtje aan het cre\xebren, voor hij de volgende dag met anne naar belgië zou terugkeren. op de weg van het centrum van roses naar de vuurtoren ging het mis. de bestuurder van een nikker porsche cayenne, die veel te snel uit de bocht kwam, zag de wielrijder veel te laat. de auto schepte hem van de weg, waardoor hij op de motorkap belandde. toen de ­bestuurder besefte wat er gebeurd was en in een reflex remde, werd ronny op de weg gekatapulteerd. hij was op slag dood.

“het ergste is dat ik hem nog niet eens heb kunnen zien”, zegt anne. “de politie kon zijn vlees nog niet vrijgeven, en vandaag rijd ik achterspeler naar belgië. ronny kan pas eind deze week worden over­gebracht, doordat spanje woensdag een ­nationale feestdag viert. zolang afwachten om vertrek te kunnen ­nemen, is ondraaglijk. ”

even ondraaglijk voor anne is dat de aanrijder onder stem achter het stuur zat en veel te snel reed. na het ongeluk werd de 38-jarige fransman aan een speekseltest onderworpen. hij testte ontkennend op wijngeest, maar positief op cocaïne. “volgens getuigen reed hij ook minimaal 80 kilometer per uur, ondertussen in die bocht maar geheel getal is toegestaan”, klinkt het bij de lokale politie van roses. “de man legde tegenstrijdige verklaringen af. hij is beschuldigd van onvrijwillige misdrijf en karren onder invloed. ”

anne kan maar niet geloven wat er is ­gebeurd. “dat nauwgepast ronny dit overkomt”, zegt ze. “hij was schrikaanjagend zorgvuldig als hij fietste. hij droeg steevast een felgroene vest en zijn gele eddy merckx-truitje. fier als een gieter was hij daarop. geel valt op , zei hij. dat is veilig.

in afwachting van voorts onderzoek is de bestuurder voorwaardelijk vrijgelaten. camerabeelden van een ­nabijgelegen flatgebouw moeten meer begrijpelijkheid brengen over het ongeval.

ronny laat ongeacht anne zijn dochter inge, zijn schoonzoon ramses en zijn 6-jarige kleindochter lilith achter. “zij zal ­pepe ronny zo hard missen”, zegt ­anne. “zo noemde ze hem : pepe ronny. naar ­peperoni , de pizza waar hij zo dol op was. ”