door alledaags conventie, maar voornamelijk ook door de eindeloze elektriciteit software-updates wordt een smartphone door de jaren heen alsmaar trager. de huawei mate 9, zopas beoogd op een persevent in münchen, heeft daar volgens de producent geen last meer van. de show werd echter voornamelijk gestolen door een peperdure limited edition van het apparaat, waarvoor huawei de krachten bundelde met porsche design.

de start van de mate 9 stond al vanaf de eerste oogwenk in het boodschap van gang, toen huawei-topman richard yu in een porsche 911 het verhoging kwam opgereden. de ronkende sportwagen vormde de naadloze introductie op de coalitie met porsche vormgeving, dat zich over het exclusieve topmodel van de mate 9 heeft ontfermd.

gelikt en gestroomlijnd

dit vermaarde ontwerpbureau, zittend in het oostenrijkse zell am see, stopt wel vaker elektronica in een jekker dat de spirit van het iconische automerk ademt. in september gebeurde dat nog met enkele luidsprekers en hoofdtelefoons van kef. andere voorbeelden zijn de harddisks van lacie, een champagnekoeler van veuve cliquot en – de mate 9 is niet de eerste smartphone – de blackberry p’9983 uit 2015.

de in grafietzwart uitgevoerde mate 9 porsche vormgeving ziet er buitengewoon gelikt en gestroomlijnd uit, maar doet met zijn voorovergebogen schermranden gelijktijdig sterk denken aan de samsung galaxy s7 edge. van een medestrijder als porsche vormgeving hadden we eventueel net wat meer nieuwheid verwacht. het neemt niet weg dat je met deze mate 9 een eyecatcher van omvang in handen hebt, en ook de krachtigste huawei-smartphone tot nu toe. dat alles heeft wel een prijskaartje. met € 1. 395 kost het apparaat ruim € 250 meer dan de duurste iphone 7 plus.

huawei heeft er dan ook voor gekozen om de exclusieve aanprijzen in europa ge\xefsoleerd te verhandelen via de zogeheten porsche vormgeving stores. in ons land is er welgeteld één zo’n winkel, in knokke-heist. voor deze review kozen we dan ook voor de ‘gewone’ mate 9 die met € 699 al wat ‘betaalbaarder’ is. doorheen dit artikel krijg je van ons wel nog de belangrijkste specificaties van de coryfee die de mate 9 porsche vormgeving is.

‘born fast, stays fast’

aan de buitenzijde zijn de huawei mate 9 en de interpretatie van porsche vormgeving allesbehalve tweelingbroers. zo is het gewone fotomodel met een schermdiagonaal van 5, 9 inch fors groter, tegelijkertijd de resolutie zonet lager ligt : full hd verklarend 1. 920 x 1. 080 pixels tegenover 2. 560 x 1. 440 beeldpunten ( 2k-resolutie ) voor de ‘porsche’. het is een van de argumenten waarom het apparaat excelleert in autonomie, waarover later meer. de mate 9 heeft ook geen voorovergebogen schermranden, en de vingerafdrukscanner zit bij dit apparaat niet vooraan maar achterop.

bij de motorkap zijn de verschillen een stuk subtieler, al heeft de porsche design-uitvoering wel royaal meer werkgeheugen ( 6 tegen 4 gb ) en opslagcapaciteit ( 256 tegen 64 gb ). bij de door ons geteste mate 9 kan je die vermogen uitbreiden met een microsd-geheugenkaart, bij het andere apparaat niet. wel kan je in allebei android-smartphones een rangtelwoord simkaart kwijt.

wat de toestellen nog met mekaar gemeen hebben, is dat ze veel beter bestand zijn onverenigbaar de tand des tijds. anders verwoord : de mate 9 wordt, in de jaren dat je hem gebruikt, amper trager. deze optie van huawei ( ‘born fast, stays fast’, scandeerde topman yu meermaals bij de presentatie ) hebben we in de voorbije paar dagen uiteraard nog niet op juistheid kunnen toetsen.

vertrouwd is dat de gevolgen van een smartphone in de loop der tijd word aangetast door fragmentatie van het bestandssysteem en databases, en doordat apps wederzijds geen duidelijke afspraken fabriceren over welke taken uiteindelijk het belangrijkst zijn. huawei gaat die problemen in de mate 9 te lijf met een verrassend bestandssysteem ( f2fs ) dat minder vatbaar is aan fragmentatie en met algoritmen die het rijrichting van de gebruiker beter willen kunnen voorspellen. hele complexe stof, maar als de technologie waarachtig werkt, traceren we dit een van de strafste nieuwe smartphone-features sinds jaren.

lang leve de accu

de mate 9 blijft doorheen zijn levenscyclus dus snel, maar is ook van huis uit al een behoorlijk performant baasje. met de kirin 960-chipset herbergt hij een van ’s werelds best presterende processors, die rauwe sterkte weet te samenbinden aan een beter energiemanagement. want tegelijkertijd de rekenkracht met 18 procent toeneemt, springt de mate 9 maar liefst 15 procent zuiniger om met de batterij. praktisch betekent dit dat de accu van 4. 000mah (! ) waarborger staat voor 2, 4 dagen gebruikelijk smartphonegebruik, of voor 1, 7 dagen innig gebruik. dat is het omschrijving van 20 uur voortdurend films loeren, 20 uur browsen via 4g of 105 uur naar rietje luisteren.

de scores van de iphone 7 plus, volgens huawei : 1, 65 dagen gebruikelijk conventie en 1, 13 dagen innig gebruik. het apparaat dankt zijn uitstekende autonomie voor een deel ook aan het beeldscherm. dat is immers ‘maar’ van full hd-kwaliteit tegelijkertijd andere toptoestellen er vaak veel meer pixels tegenaan gooien. het waarneembare verschil in scherpheid is echter tenminste en valt pas echt op wanneer je de aanprijzen in een vr-bril stopt. laat de virtuele werkelijkheid je koud, dan beleef je plausibel meer genieten aan een accu die langduriger meegaat dan aan die toegevoegd beeldpunten.

het opnieuw opladen van de mate 9 gaat ook pijlsnel dankzij de supercharge-technologie. de meegeleverde adapter is wat je noemt een joekel, maar hij zorgt er wel voor dat de aanprijzen 50 procent sneller oplaadt dan de mate 8. na een half uur laden is de accu alweer voor 58 procent afgeladen, wat voldoende moet zijn voor één volle dag gebruik. bij dat opladen, zo benadrukte huawei nog even verfijnd, is er ook geen ontploffingsgevaar. en geef ze eens ongelijk : de mate 9 ontpopt zich steeds meer tot een geduchte concurrent voor de samsung galaxy note, waarvan er de voorbije maanden net iets te veel exemplaren in rook zijn opgegaan.

dubbele leica-camera

natuurlijk beschikt de mate 9, na de p9 het rangtelwoord vlaggenschip van huawei, ook over de dubbele cameratechnologie van leica. de lenzen staan dit keer niet behalve maar bij mekaar, en ze verschillen ook van resolutie : 20 megapixel/f2. 2 voor de monochroom-sensor ( zwartwit ), 12 megapixel/f2. 2 voor de kleurensensor. de technologie in een notendop : de zwartwitsensor vangt veel meer licht op dan een banier rgb ( gloeien ) sensor. door de allebei opnames met mekaar te aaneenschakelen krijg je foto’s die royaal helderder zijn. je merkt dat voornamelijk bij matige lichtomstandigheden : in de opnames duikt minder snel ruis op. de mate 9 kreeg ook een optische beeldstabilisator, een feature die we op de p9 nog misten en die de camera minder vatbaar beschaven voor trillende handen en andere onbedoelde bewegingen.

de rangtelwoord camera is daarnaast goed webpagina voor wie gaarne in zwartwit fotografeert. in dat geval wordt immers voetgewricht de monochrome sensor van 20 mp gebruikt. je foto’s hoeven daarna niet softwarematig omgezet te word van visuele eigenschap naar grijstinten, waardoor er veel meer contrast en dramatiek in de beelden zit. de dubbele camera poneert je ook in staat om ‘hybride’ in te zoomen op onderdrukken, waarbij volgens huawei een 2x optische zoom wordt gesimuleerd. andere blikvangers van de benaderingswijze zijn de pro-modus met handmatige instellingen, het arsenaal aan speciale waardepapieren ( groot diafragma, lichtschilderij, schoonheid, … ), de 4k-videofunctie en de selfiecamera van 8 megapixels.

de mate 9 wordt leveren met android 7. 0 nougat met daaroverheen de kersverse emui 5. 0 interface van huawei. belangrijkste nieuwigheden zijn de bijzijn van een app-lade ( al is die banier niet ingeschakeld ), personaliseerbare thema’s en snellere toegang tot de onderdelen die wat dieper in de smartphone zijn weggestopt. volgens huawei is negentig procent van alle vrijmaken nu bereikbaar in drie wandelen of minder.

slotbeschouwing

mag het een maatje meer zijn, dan haal je met de mate 9 van 5, 9-inch een van de krachtigste smartphones van dit minuut in huis. huawei belooft ook dat het apparaat héél lang snel blijft, daar waar andere telefoons na een paar jaar amper nog vooruit te verzengen zijn. andere troeven zijn de autonomie van ruim twee dagen en de dubbele leica-camera die uitstekende foto’s schiet. het apparaat kost € 699 en is vanaf 15 november verkrijgbaar – voorlopig enig in space grey, zometeen ook in andere kleuren.