@ thinkstock.

nederlandse en amerikaanse speurders hebben een wereldwijde fraudezaak per post blootgelegd waarbij honderden miljoenen mensen die dachten bij de loterij te hebben gewonnen miljoenen euro afhandig zijn gemaakt.

in nederland heeft de fiscale opsporingsdienst op tien situeren huiszoekingen gedaan in een research naar een wereldwijde fraudezaak. Dat gebeurde gisteren en vandaag bij bedrijven die postbussen besturen die waarschijnlijk bij de fraude word gebruikt, meldt het openbaar ministerie. Er zijn geen aanhoudingen gedaan.

de zes bedrijven en politici die in plaatje zijn, word donker van ( betrokkenheid bij ) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen over heel de grond door het uitlijnen van valse brieven. Erin werden de slachtoffers verleid om geld over te vervaardiging, teneinde hun marge bij de loterij te kunnen incasseren.

het totale fraudebedrag loopt waarschijnlijk in de vele miljoenen euro’s. Synchroon met de actie van de nederlandse fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst ( fiod ) heeft het amerikaanse ministerie van justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele aandoening ingediend onverenigbaar twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in nederland.

de hoofdverdachten zitten niet in nederland. De nederlandse bedrijven en hun politici hebben een faciliterende rol bij de fraude, denkt het om.

het vermoeden is dat de hoofdverdachten miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de verenigde staten, groot-brittannië, zwitserland, italië, europees land, japan en nog meer landen.

de gevari\xeberde brieven vermelden pakweg driehonderd gevari\xeberde postbusnummers in nederland. De zes verdachte nederlandse bedrijven zouden een groot deel van de postbussen besturen, uitpersen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij waarschijnlijk vasthouden als betaling voor de geleverde diensten.

de fiod doorzocht zes bedrijfspanden in amsterdam, heerlen, utrecht en in de locatie ’s wijk bij duurstede en hoorn. Ook werd een brandkast en een honk in de locatie wijk bij duurstede uitgekamd. Overigens bekeek de fiod twee woningen in de gemeenten drechterland en heerlen.

er zijn – tenzij administratie – duizenden enveloppen met erin baar geld of cheques in deeg genomen. In utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven gevonden. Overigens werden vrijwel een half natuurlijk getal euro baar geld, cheques, horloges, realisatie, auto ’s ( waaronder een porsche ) en tegoeden op bankrekeningen onderschept.