lewis hamilton heeft op de hungaroring vlakbij boedapest de gp van hongarije op zijn naam gezet. de brit zegevierde voor teamgenoot nico rosberg en daniel ricciardo in de red bull.

door een spannende kwalificatie snoepte nico rosberg met zijn ultieme snelle rondje alsnog de polepositie af van teamgenoot lewis hamilton. rosberg mocht dan ook van op de polepositie wegvluchten, met behalve hem lewis hamilton en daarachter beiden red bull-piloten.  

slechte lanceren rosberg
bij de lanceren kwam rosberg echter slechts weg en de duitser verloor direct de leidersplaats aan teamgenoot hamilton, daarachter volgden beiden red bulls en sebastian vettel in de ferrari.

problemen voor button
na enkele ronden kreeg jenson button problemen met zijn mclaren-honda. de brit kreeg over de boordradio van het team te horen dat hij moest schuwen om te schakelen. gedurende het radioreglement is dat een ontoelaatbaar kennisgeving, wat voor button resulteerde in een driver through-penalty.

bij het ingaan van de zeventiende rondje kwam lewis hamilton als leider in de race binnenshuis voor een opzienbarend setje relatie, waarna teamgenoot nico rosberg een rondje straks hetzelfde deed. de duitser kwam na zijn pitstop anderhalve ogenblik achter hamilton opnieuw op de baan.

verstappen de uitgestrekte verliezer
grootste verliezer van de eerste serie pitstops was verstappen, die na zijn pitstop als zesde opnieuw op de baan kwam en vlak achter kimi raikkonen, die zijn eerste pitstop nog diende uit te voeren, kwam vast te zitten. sebastian vettel die in rondje vijftien was binnengekomen kwam dankzij zijn vroege pitstop op de vierde tijd te liggen.

rosberg reed vervolgens allengs aan het kloofje met hamilton sluit en reed rondenlang op één tot anderhalve ogenblik van zijn teamgenoot. max verstappen zat onderwijl rondenlang achter raikkonen in de ferrari. de fin kwam pas in de dertigste rondje binnenshuis voor zijn eerste pitstop. een uitstekende tactiek van ferrari voor raikkonen. de fin kwam als zevende opnieuw op de baan en wist direct fernando alonso in te halen, waardoor hij zesde werd.

in rondje 34 kwam daniel ricciardo, die op dat minuut derde reed, binnenshuis voor zijn volgnummer pitstop. het mercedes-duo moest onderwijl beginnen dubbelen en verloor daardoor kostbare tijd. een geniale strategische zet van red bull?  

met nog eenentwintig ronden te gaan kwam verstappen binnenshuis voor zijn laatste pitstop. verstappen bleef op de zesde tijd liggen.  

laatste pitstops
in rondje 42 kwamen lewis hamilton en sebastian vettel binnen. hamilton viel achterspeler naar de volgnummer tijd, maar teamgenoot nico rosberg voerde een rondje straks zijn pitstop uit waardoor hamilton opnieuw aan de aanvoeren kwam. vettel viel achterspeler naar de kwint tijd, achter teamgenoot kimi raikkonen die zijn laatste pitstop nog diende af te werken.

rosberg kwam na zijn laatste pitstop op iets meer dan vier seconden van hamilton achterspeler op de baan maar met nog zo’n twintig ronden te gaan naderde de duitser tot op iets minder dan anderhalve ogenblik van hamilton. raikkonen naderde onderwijl na zijn laatste pitstop razendsnel op verstappen in de red bull.

intense uitblinker tussen verstappen en raikkonen
de fin probeerde in rondje 57 verstappen in te halen in de volgnummer bocht maar de hollander deed een schijnmanoeuvre waardoor raikkonen zijn voorvleugel beschadigde toen hij onverenigbaar de achterband van verstappen reed. beiden wagens konden door blijven gaan en de uitblinker tussen raikkonen en verstappen bleef doorgaan.

schoolopdracht jenson button
met nog zeven ronden te gaan kregen we met jenson button in de mclaren-honda de eerste opgave. onderwijl dichtte nico rosberg de kloof met teamgenoot lewis hamilton nadat de brit een foutje had vervaardigd en iets te breedgeschouderd ging in een bocht. verstappen kreeg het onderwijl steeds moeilijker om raikkonen achter zich te houden. vettel naderde dan weer tot op één ogenblik van daniel ricciardo.  

ondanks de duels tussen hamilton en rosberg, ricciardo en vettel, verstappen en raikkonen, wijzigden er geen posities meer. lewis hamilton wint dan ook de gp van hongarije, voor teamgenoot nico rosberg en daniel ricciardo.  

hamilton aan de aanvoeren in het kampioenschap
de brit komt door zijn zegepraal voor het voorafgaand dit seizoen aan de aanvoeren in het kampioenschap. toekomstig weekend vindt met de gp van europees land de laatste race voor de zomerpauze in het f1-kampioenschap plaats.

1.      l. hamilton    mercedes    1:40:30. 115    
2.      n. rosberg    mercedes    +1. 977    
3.      d. ricciardo    red bull    +27. 539    
4.      s. vettel    ferrari    +28. 213    
5.      m. verstappen    red bull    +48. 659
6.      k. raikkonen    ferrari    +49. 044
7.      f. alonso    mclaren    +1 ronde    
8.      c. sainz jr.     toro rosso    +1 ronde    
9.      v. bottas    williams    +1 ronde    
10.      n. hulkenberg    force india    +1 ronde    
11.      s. perez    force india    +1 ronde    
12.      j. palmer    renault    +1 ronde    
13.      e. gutiérrez    haas    +1 ronde    
14.      r. grosjean    haas    +1 ronde    
15.      k. magnussen    renault    +1 ronde    
16.      d. kvyat    toro rosso    +1 ronde    
17.      f. nasr    sauber    +1 ronde    
18.      f. massa    williams    +2 ronden    
19.      p. wehrlein    manor    +2 ronden    
20.      m. ericsson    sauber    +2 ronden    
21.      r. haryanto    manor    +2 ronden    

opgaves :         
22.      j. button    mclaren    +10 ronden    

meer f1-nieuws op f1journaal. be :

  • ongeacht : haal je eigen divisie van een f1-bolide in huis!
  • geen vrije bandenkeuze door de eerste f1-races in 2017?
  • “nico rosberg heeft het mentaal zwaar in de uitblinker met lewis hamilton”
  • video : rosberg tekent zijn opzienbarend miljoenencontract bij mercedes
  • max verstappen verwent zichzelf met leuk speelgoed : een porsche 911 gt3 rs
  • volg de formule 1 via sociale drukpers :  facebook – twitter