@ belga.

freddy loix ( skoda fabia r5 ) heeft vandaag in tielt met co-rijder johan gitsels de tac rally, derde manche in het belgisch kampioenschap, gewonnen. De 45-jarige limburger scoort zo drie op drie in het bk. In schrikkelmaand won hij de rally van haspengouw, in maart de rally van spa. De tac rally bracht hij een vierde keer op zijn palmares, na 2007, 2013 en 2015.

kris princen ( peugeot 208 t16 ), in 2008 en 2014 titelhouder in tielt, moest net als in in haspengouw en spa met de helft plek vrede nemen. Hij eindigde op 6. 4 van loix. Kevin demaerschalk ( citroën ds3 r5 ) eindigde op 1:20. 1 als derde, net voor vincent verschueren ( skoda fabia r5 ), vierde op 1:23. 8. In de eerste twee bk-manches mocht verschueren nog mee het podium op.

de rally kreeg een console slot. Princen, leider vanaf de helft proef tot de negende chronorit, hoopte de hiërarchie nog om te kunnen keren toen het bij de begin van de voorlaatste proef ( kp13 ) begon te druppelen. Hij koos voor maximaal opgesneden cassettebandjes, met de zachtste rubbercompound, maar het bleek net niet genoeg. Loix vergrootte immers zijn voorsprong in kp13 tot 15. 3, om ooit 6. 4 over te beminnen na de kletsnatte slotproef.

” eens te meer was de uitblinker heel diep en mooi met princen ‘, reageerde loix, die goed op weg in naar een vierde nationale titel op rij. “ het bleef console tot de laatste meter. Zeker met die regen in de slotfase. Ik heb in het belgisch kampioenschap nog nimmermeer zo hard moet kruien als dit jaar. Dat is een veer voor princen, die me tot het limiet drijft. We lust er beiden van. ”

weer moest princen tevreden zijn met de helft plek, maar berouw had hij niet. “ neen, want ik heb van begin tot finish het maximum gegeven. Mijn bandenkeuze was ideaal voor de laatste proef, maar de lange voorlaatste proef lag er nog te schraal bij. . . Ik moest iets proberen. Het begon enkele minuten te laat te regenen. ”

stefaan stouf ( porsche 911 ) won bij de historics, jelle vermeire ( ford fiesta r2 ) bij de junioren. De vierde van natuurlijk getal bk-manches is de rally van wallonië, van 29 april tot 1 mei in de vorm van namen.