je hebt ze waarschijnlijk al gezien, de leuke promofilmpjes van ‘de uitgestrekte verkeerscup ‘ met onze voetballers in een hoofdrol. onder andere lior refaelov, silvio proto en hamdi harbaoui performen mee in de spotjes, maar alvast komt er ook fundamenteel op het initiatief. zijn voetballers immers wel de ideale figuren ( lees : rolmodellen ) om zo’n strijd de nodige ruchtbaarheid te aanreiken? jean-marie dedecker heeft intussen zijn bedenkingen en uit die ook in zijn gekende leefwijze : rechtspleging voor de raap. voor hem zijn voetballers geen rolmodellen behalve het veld.

@ photo news.
@ photo news.

in het wekelijkse sportprogramma actua-sport op de vlaamse stations actuatv windt jean-marie dedecker er aan leestafel bij rik lamoral absoluut geen doekjes om. de presentator gaf hem dan ook een mooie voorzet door even een bloemlezing te aanreiken van wat onze profvoetballers zo allen mispeuteren in het verkeer. “ het laatste jaar enig al zijn 14 voetballers voor de politierechter verschenen en niet voor prullen hé : 152 km per uur op de e40, 92 waar je 50 mag, 136 waar je 70 mag, vluchtmisdrijf, geen rijbewijs, niet verzekerd, niet ingeschreven, over witte uitlijnen karren, gesjoemel met nummerplaten en 2, 02 promille in het bloed ”, somde reporter lamoral op.  

dure machine onder de kont
vroeger judocoach en politicus dedecker nam de voorzet in dank aan en pakte uit met een verschroeiend schot : ” met de verkeersovertredingen van die lui kan je ‘het laatste nieuws ‘ vullen. neem nu jordan lukaku, het is tijd dat ze die gozer een driewieler aanreiken in gelegenheid van een auto. het is natuurlijk steevast gevaarlijk om te zeggen van daar mag je 90 en daar 50 en direct het rijbewijs af te nemen. ik ben echt wel de laatste om te oordelen. je moet het file kennis wanneer het gebeurd is, de tijd, de gelegenheid en om omstandigheden. je bent al snel een verkeershooligan als je de wet overtreedt. al zijn er natuurlijk wel afdingen die niet kunnen in die opsomming. kijk, het zijn allen jongens die vreselijk veel geld verdienen, die jong zijn, er zijn er bij die drie hersencellen hebben en minder herseninhoud dan een krop sla. dat je die jongens dan zo’n dure machine onder de kont steekt en dan nog gesponsord. . . ”

” wat is sterchele voor rolmodel? ”
de 64-jarige west-vlaming verwijst ook naar het ongeval van françois sterchele : “ op club brugge applaus ze in seconde 23 nog steevast voor. why? als herdenking aan sterchele. het is haast 10 jaar geleden en ze vuistslagen nog steevast voor die speler. je kunt dat doen op voet van kunde en je kunt zeggen het is de verwerking van een of ander verdriet. daarentegen is sterchele om vier uur ’s nachts van de baan gegaan met een porsche en 100 meter voorts in een veld op een boom geknald. wat is zijn rolmodel dan bij het openbaar als je voor een dusdanig dood nog steeds een herdenking krijgt? ik had het er heel toevallig zondag na club-anderlecht nog over met twee ouders van topvoetballers van brugge. die mensen uiteenzetten ook dat het over opvoeding gaat. aan iemandvan 23 à 24 heb je als vader eventueel niks meer te zeggen, maar neem dan als club die echtgenoten hun moordwapens af. hoe kan je nog een auto gaan sponsoren voor iemand als jordan lukaku? voor veel van die voetballers is een auto het verlengen van hun roede en dan zijn ze vertrokken. ”

@ photo news.
@ photo news.
@ photo news.

klein kringetje onnozelaars
wat moet er dan plaatsvinden om het roekeloze rijgedrag van voetballers aan cassettebandjes te leggen? “ het is de rol van de club om spelers op hun plichten en rol van voorbeeld te wijzen. als ze een overtreding plegen dan moet er ingegrepen worden. je kan het de sponsor niet kwalijk nemen natuurlijk. je kan zeggen dat ze een auto krijgen, maar als ze ermee omgaan als een hooligan dan neem je hun speelgoedje af. er zijn meer dan 600 profspelers in ons land en je hebt een bloemlezing van een tiental hooligans, maar je hebt waarschijnlijk ook 650 anderen die wel heel gewend karren, het zijn natuurlijk steevast dezelfde gestoorden die in de belangstelling komen met hun gedrag. ze komen dan 6 keer voor de politierechter en dan zeggen ze dat zij het niet dolen, maar een kornuit of hun vrouw of van die flauwekul. neem hun auto gewend af. door een klein kringetje van onnozelaars komen voetballers in een klein zonlicht te staan. gewend hun auto in deeg nemen, moet je doen. ”

voorbeeld op het veld
op de voorstel hoe voetballers zich dan buiten wagen moeten tegenspartelen, is dedecker al even manifest : “ dat is hun opgave hé! Als ze met de rijtuig naar de training van 10 uur moeten dan moeten ze in circa lommel maar om 5 uur ’s morgens vertrekken. ik geloof niet in voetballers als rolmodel. wat is de voorbeeldfunctie van een voetballer? dat zijn geen rolmodellen voor mij. ze zijn een rolmodel in hun functie op het veld. lionel messi heeft drie poten en drie voeten en als voetballer is hij wel een voorbeeld, maar als mens ken ik hem zelfs niet. als je veel van die gasten zou kennis, zou je er direct op gespuug omwille van hun gedrag en ijdelheid. ”

@ belga.