paul walker en zijn kornuit roger rodas kwamen in november 2013 om in de crash met een porsche carrera gt uit 2005. @ ap.

de hevige crash waarin uitvoerder paul walker en zijn kornuit roger rodas omkwamen, was niet te wijten aan de porsche waarin ze reden. Dat heeft een rechter geoordeeld die de aanklacht van de weduwe van rodas behandelde. Zij wilde porsche toerekeningsvatbaar beweren voor het ongeval.

paul walker, vertrouwd van de ‘fast and furious’-filmreeks, in maart 2013. @ reuters.

maar volgens de rechter was het enkel speculatie dat vermeende ontwerpfouten aan de porsche carrera gt uit 2005 aan de bakermat zouden lig van de crash in november 2013.

kristine rodas, rogers weduwe, had vier ontwerpfouten aangevoerd, die de rechter één voor één afschoot. Zo was de passagiersstoel volgens haar niet stevig genoeg om de impact van een botsing op te vangen. Volgens de rechter liep rodas dodelijke verwondingen op toen hij op paul walker werd gecatapulteerd.

rodas meende dat de auto niet gebouwd was om een zijdelingse impact te weerstaan. De rechter haalde de specialist van rodas aan die stelde dat de dodelijke impact frontaal was toen de paardenwagen een lantaarnpaal raakte, en dus niet zijdelings.

ook de uitlating van rodas dat een mankement aan de paardenwagen ervoor had  gezorgd dat die in brand vloog, werd door de rechter weerlegd. Daarbij besloot de rechter dat de brand niet de dood van rodas had veroorzaakt. De laatste optie van rodas, dat er een mankement was aan de opknopen van de paardenwagen, was volgens de rechter niet bewezen.

de dochter van paul walker, meadow, heeft ook een aandoening ingediend tegemoet porsche. De rechter moet nog oordelen in die zaak, maar de voorliggende mededeling voorspelt niet veel goeds voor meadow walker.